økologiske frukt og bær

I 2009 har vi ca. 12 daa sørvendt gammel beite ved siden av huset omdannet til åker og plantet en frukt- og bærhage. Her vokser unge eple- og plommetrær, deilige bringebær, rips, solbær, aronia og jordbær.

rips

eple

Etter tre år med jord- og plantearbeid etter økologiske krav fikk vi Debio-godkjenning i sommer 2011.  

villsau

I 2012 har vi kjøpt 7 „villsau“ – „utgangersau“ – „gammelnorske sau“ (kjære barn har flere navn) hvorav 5 ble tatt fra gaupa i samme vinteren. Vi ga oss ikke men skaffet 5 nye og har nå nesten 50 fine sauer. De voksne og lammene bor på „nabogården“ i Langstrand, gimrene går hjemme på Nubdalsenget.

lamm

sau og boss

Dyrene holder kulturlandskapet åpen idet de beiter på plasser hvor vi ikke får slått fordi det er for bratt og utilgjengelig. Slik hjelper de å holde landbruksjord i hevd.

I 2016 fikk vi i lag med 3 andre gårder for første gang til en mobil slakting av våre lam. Da kom slakteren til lammet og ikke omvendt. Dyrene slapp å være livredd mens de ble sendt den lange veien til en av slakteriene i Mosjøen eller Trondheim. Ved mobil slakting opplever dyrene mye mindre stress og dette fører til mye bedre kjøttkvalitet (adrenalin smaker ikke og gir mindre god mørning ☺). Mobil slakting betyr altså for våre lam en bedre dyrevelferd og for våre kunder at de får kjøpt bedre kjøtt og kortreist mat. Ikke minst er det mye mere miljøvennlig!

Hvis du er interessert i å kjøpe fersk lammekjøtt av villsau til høsten eller frossen ellers kan du bestille direkte hos oss eller gå på facebook til Ullrek Villsau:
Ullrek Villsau Logo

økologisk bærforedling

jordbaer

Vi foredler våre bær til produkter med høy kvalitet: Alt av frukt og bær er plukket og sortert for hånd. Det vi ikke selger ferskt foredler vi selv til syltetøy, puré, saft, tørkede bær og godteri, og vi bruker det også til våre kaker i kafféen. Alt dette er håndarbeit. Vi er nøye med skånsam tilberedning av varene. Vi koker ikke produktene, men pasteuriserer dem. Denne forsiktige temperaturpåvirkningen gjør at både vitaminene og den fine smaken tas bedre vare på. Til våre produkter bruker vi mye frukt og bær og minst mulig sukker. Vi har bestemt oss for å bruke økologisk rårørsukker. Det er ikke sterk bearbeidet, inneholder fortsatt mineral- og plantestoffer og gjelder derfor som sunnere enn vanlig sukker som er det sterk raffinerte hvite sukkeret fra sukkerroen. Vi har hatt økologisk godtkjenning helt fra starten av i 2011 og er tilknyttet DEBIO.

våre produkter

Saft

saft
Til saft kaldpresser vi våre bær, tilføyer rårørsukker og ingenting annet. Så blir saften pasteurisert og fylt på flasker. Du sper ut saften med vann minst 1: 4, alt etter sort og din egen smak. Saften kan også brukes ublandet for eksempel på yoghurt, is eller grøt.Vi lager sortene

Sirup

Sirup lager vi på samme måte som saft, men den er mer konsentrert. Du kan bruke den på kake, iskrem eller andre desserter. Men kan også spe den ut med vann som drikk. Vi har sortene jordbær og solbær. Om sommeren lager vi også rabarbra- og hylleblomstsirup som begge er veldig gode som drikke når den blandes med vann.

Syltetøy

syltetøy
Til syltetøyet varmer vi bærene og tilsetter rårørsukker og pektin. Til noen sorter trenger vi litt syre for smakens og konsistensens skyld, og da bruker vi ripssaft eller sitronsyre. Syltetøyet blir pasteurisert før vi fyller det på glass.
Sortene våre er
aronia: Veldig fruktig, mye bær. Utmerket til ost, spesielt brie og også på brødskive med rømme eller kremost.
bringebær: Her bruker vi bare de fineste bærene. Resten purerer vi. Slik får vi et syltetøy med færre kjerner og mye bringebærsmak.
dronningens: Vårt dronningenssyltetøy er en blanding av fjellblåbær og bringebær. De to bærsorter utfyller hverandre og gir en fin og mild smak.

Puré

puré


Å lage puré er litt mer arbeid. Bærene blir most og vi fjerner skall og frø. Det rene, glatte fruktkjøttet tilsettes rårørsukker og pektin. Puréen blir pasteuriset før den helles på glass.ripspuré er veldig anvendelig. Den kan brukes likedan som gelé til f. eks. til kjøtt. Den passer også godt til ost og er fin på dessert eller brødskive.
solbærpuré er nydelig på forskjellige oster. Den smaker også godt til kjøttretter, på dessert eller med kake.

Godteri

Vi er selv veldig glade i godteri, men dessverre er det ja bare «tomme» kalorier. Vi kom derfor på å bruke sunne utgangsmaterialer, slik at man kan nyte noe godt med god samvittighet!

Tørkete bær

Tørkete bær Våre tørkede bær passer godt som erstatning for vanlig godteri, som turmat, i yoghurt, müsli, i kaker, fruktsalat, grøt eller som snacks. Bær innholder særlig mye
• vitamin C
• antioksidasier
• mineraler.
Vi presser de ferske bærene, legger dem over natten i en rørsukker - saft. Etterpå blir bærene tørket.

Fiber Bombe

Fiber Bombe
Fiber Bombe er en godteri laget av en blanding av forskjellige sorter pressede bær og bærpure og tillsatt rørsukker og agavensirup. Dette tørkes og skjæres i passende biter. Fiber Bomben inneholder masse fiber, som er godt for magen – derav navnet.☺ All frukt og bær er fra gården vår. Når det er tomt må vi vente til neste innhøsting ☺